مجله آجرمیلاد

انواع کوره های آجر پزی و روش های پخت آجر|آجرمیلاد

روش پخت آجر

آجر یکی از ارکان اصلی ساختمان هاست. روش های پخت و استفاده از مواد اولیه در پخت آجر، تاثیر زیادی در قیمت نهایی آن دارد. همچنین استفاده از نوع خاک، فرآیند تولید و نحوه ی پخت نهایی آجر، نهایتا تعیین کننده ی کیفیت و استحکام آجر است. دراین مقاله قصد داریم با معرفی روش های پخت انواع آجر و همچنین معرفی انواع کوره های آجرپزی، اطلاعاتی مفید را در این زمینه در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
آجر میلاد، سابقه ای دراز مدت در تولید و پخت انواع آجر لفتون، آجر سفال  و انواع آجر نما نسوز دارد. جهت مشاهده انواع محصولات به فروشگاه آجرمیلاد مراجعه نمایید.

مراحل پخت آجر:

مراحل پخت انواع آجر معمولا با یکدیگرتفاوتی ندارد. فقط قبل از قرار دادن در کوره های پخت آجر، مواد افزودنی متفاوت و عملیات متفاوتی بر روی هریک انجام میگیرد. اما در کل مراحل پخت یکسان است.

مرحله ی اول: آماده سازی خاک رس:

ابتدا برای شروع تولید یک آجر، باید خاک رس آماده سازی شود. باتوجه به اینکه درون خاک مواد مختلفی همچون پلاسیک، چوب، آهن و… قرار دارد، باید خاک چندین مرحله مورد غربال قرار بگیرد. در غیر اینصورت، بعد از قرار گیری در آتش، این موارد سوخته و باعث ایجاد حفره درون آجر میشود.

مرحله ی دوم: عمل آوردن خاک:

“عمل آوردن خاک” امری ضروری برای تولید انواع آجر است. در این مرحله خاک یکدست می شود. در مرحله ی عمل آوردن خاک، ابتدا آن را هوا داده، می شویند و سپس خشک می کنند. سپس برای یک دست شدن، آن را الک می کنند. در نهایت خاک آماده شده را برای تولید گل به سالن های مربوطه می فرستند.

مرحله ی سوم: تولید گل:

در این مرحله، مقداری آب به خاک اضافه می کنند. آب اضافه شده باید 20 درصد حجم کل خاک باشد و همچنین باید توجه شود که این آب عاری از هرگونه مواد اضافی و ناخالصی باشد تا با خاک رس واکنش شیمیایی ندهد. پس از مدتی باید صبر کرد تا خمیر یکنواخت تولید شود. سپس برای یکنواختی آن باید گل را لگد کرد تا آب به درستی جذب آن شود. پس از این مرحله باید صبر کرد تا مقدار آب موجود در آب به حداقل برسد و سپس اقدام به خشت زنی کرد. در غیر اینصورت عملیات خشک شدن، هزینه بر میشود. همچنین اگر آب درون گل زیاد باشد، پس از خشک شدن، حفره های خالی درون آجر شکل می گیرد که از کیفیت آجر می کاهد.

مرحله ی چهارم: قالب گیری:

در این مرحله باتوجه به نوع آجر، گل ها درون قالب مورد نظر قرار می گیرد. برای مثال قالب آجر لفتون با آجر سفالی و آجرنما متفاوت است. سپس آجر مورد فشار قرار می گیرد تا فضاهای خالی پر شوند. در نهایت سطح قالب صاف شده، و قالب ها برداشته می شود تا خشت های قالب گیری شده باقی بمانند.

مرحله ی پنجم: خشک کردن خشت:

پس از گذشت چند ساعت، خشت ها بادقت و بطوری که به ظاهر آن ها آسیبی وارد نشود، در قسمت باریک تر برروی زمین و در معرض باد هوا قرار می گیرند تا خشک شوند. این کار باعث میشود سطح بیشتری از آجر در معرض خشک شدن قرار گیرد. پس از خشک شدن ، آجر ها به کوره های آجر پزی برای پختن منتقل میشود.

لازم به ذکر است، روش های متفاوتی از گذشته تا به امروز برای پخت آجر مورد استفاده قرار می گرفته است. روش های سنتی که تمام مراحل توسط نیروی انسانی انجام میگرفته. روش های نیمه اتوماتیک که امروزه 90 درصد کوره های آجر پزی از آن استفاده می کنند. روش تمام اتوماتیک که تمام مراحل توسط ربات ها انجام میگیرد. کارخانه آجر میلاد برای تولید از روش نیمه اتوماتیک استفاده می کند و خط تولید تمام اتوماتیک آن نیز در مرحله اجرا و 95 درصد آن نیز تکمیل شده است.

کوره آجر پزی

کوره آجر پزی

مرحله ششم: پختن در کوره :

در این مرحله خشت خشک شده به کوره های آجرپزی جهت خشک شدن منتقل می شود. همانطور که گفته شد امروزه از دو روش نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک برای پخت آجر استفاده می شود.از کوره های بسیار پرکاربرد در کارخانه های آجر میتوان به کوره های هافمن(یا هوفمن) اشاره کرد. یکی دیگر از روشهای مدرن استفاده از کوره های تونلی مدرن است که در زیر هرکدام را معرفی خواهیم کرد.

کوره هافمن:

سازنده ی این کوره، شخصی بنام برنلی هافمن می باشد. باتوجه ب این که این شخص آلمانی بوده است، به این روش پخت، روش پخت آلمانی نیز می گویند. در این روش آجر ثابت و آتش متحرک است. کارخانه ی آجر میلاد در حال حاضر از این روش برای پخت آجر استفاده می کند.

کوره تونلی مدرن:

در این روش آتش ثابت و آجر متحرک است. روش تونلی که از روش های مدرن محسوب می شود، هزینه ی ساخت بسیار بالایی دارند. اما با توجه به مکانیزم آن ها، اتلاف انرژی در آنها بسیار پایین است. در این روش واگن های آجر داخل تونل می شوند و مرکز اصلی دما دیواره های تونل است. پس از رسیدن به مرکز تونل، تقریبا تمام آجر هایی که نیم پزهستند نیز، کاملا پخته شده و درنهایت در معرض هوای خنک قرار می گیرند. همانطور که گفته شد با توجه به سیستم تهویه ی این نوع کوره ها، اتلاف انرژی بسیار کمتر از روش آلمانی می باشد.
پروژه ی کوره تونلی آجر میلاد نیز در حال ساخت و راه اندازیست و تا اینجای کار 95 درصد آن تکمیل شده است.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1 میانگین: 5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *